TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275885. návštěvník.
Tento den 238.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:3/2014
Rubrika:Co dokáže počítač
Autor:Zbyněk Pavienský
Název:Pípání a cvrlikání
Článek:Nemáte pocit, že je všude poslední dobou slyšet pípání? Kam se podívám, tam na mě vykukují malí modří ptáčkové a pohvizdují si to svoje twet, twet, twet. Asi většina z vás by namítla, že přeci ptáčci nepípají tweet, tweet, ale píp, píp. Ale co když existuje země, kde ptáčci dělají jen tweet, tweet, a navíc jich zvládnou téměř čtvrt miliardy za den? Asi nebudete překvapeni, když vám prozradím, že se tato země jmenuje Twitter.

Twiter je sociální síť zaměřená na posílání krátkých zpráv, která je označována jako „sms internetu“. Je to dané především tím, že text zprávy je omezen na pouhých 140 znaků. Oproti běžné smsce můžete ale přidat obrázek nebo odkaz na jinou internetovou stránku, a tím značně rozšířit její možnosti. Anebo nemusíte psát vůbec nic a můžete se stát takzvaným „followerem“. Toto zvláštní slovo vychází z anglického „follow“ (následovat) a znamená to, že si necháte zasílat zprávy od nějakého jiného pisatele. Takovým je třeba i náš papež František, který má na svém účtu již přes tři miliony(!) následovníků, kteří každý den dostávají a čtou jeho krátké texty. Co tedy udělat, aby ste i vy mohli mít tu čest a stát se papežovými následníky?

Jak následovat papeže.

K přihlášení potřebujete pouze platný emailový nebo facebookový účet. K vašemu zvolenému uživatelskému jménu bude přidána značka „@“ a celé se to stane názvem vašeho účtu. Musíte ale volit dobře, neboť spousta jmen je už rozebraných. Na Twitteru si v současné době pohvizduje již přes 200 milionů lidí a jedním z nich je i uživatel se jménem @Pontifex, tedy současný papež František. Po přihlášení vám již nic nebrání tomu stát se jeho followerem, tedy následovníkem, a začít odebírat papežovy tweety, neboli cvrlikání. Pomocí jména @Pontifex najděte Františkovu stránku a klikněte na modré okénko Sledovat. Ale tím možnosti Twitteru nekončí. Zprávičky papeže Františka můžete dále přeposlat, a to kliknutím na odkaz „Retweet“, nebo dokonce i odpovědět a poslat mu vlastní zprávu.

Svatý Otec ve svých tweetech většinou upozorňuje na světové problémy a vyzývá k modlitbě za nejchudší nebo za země postižené válkou. Pokud jsme se již jednou stali jeho následovníky na Twitteru, musíme ho následovat i po vypnutí počítače a odpojení internetu. Podpořme Františka v jeho úsilí o hlásání dobré zprávy a společně s ním cvrlikejme a pípejme do uší našeho Spasitele.

Radost z pípání vám přeje Zbyněk.


Malý slovníček Twitteru

@uživatelskéjméno – název účtu
Tweet – krátká zpráva, tedy „pípnutí“
Retweet – přeposlání zprávy
Followers – sledovatelé, tedy i my, co odebíráme tweety od papeže Františka
Pr/Qr:1447/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek