TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284681. návštěvník.
Tento den 358.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:4/2014
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:Petr Lukeš
Název:NHL
Článek:Když jsem byl asi tak ve vašem věku, tak nás s bráchou pohltil jeden koníček. Někdo sbírá známky, někdo zátky od piva, někdo houby a někdo třeba hokejové kartičky. My jsme shodou okolností sbírali vše výše zmíněné, ale chci zdůraznit právě ony hokejové kartičky. Sbírali jsme jak nálepky, tak přímo kartičky, kdy na každé kartičce byl jeden hokejista, který se ve svém sportu dostal tak daleko, že si ho vyhlédl jeden z týmů hrajících nejslavnější hokejovou ligu světa a tou je kanadsko-americká NHL (= National Hockey League, v českém překladu národní hokejová liga).

Fenomén NHL
Ačkoli se NHL účastní týmy pouze z USA a Kanady, jednotliví hráči jsou takřka z celého světa. NHL hraje 30 týmů, které jsou rozděleny na dvě konference – východní a západní. Samotná soutěž má takové dvě fáze, a těmi jsou tzv. základní část, ze které 8 nejlepších týmu z každé konference postoupí do fáze rozhodující, a tou je play-off, neboli hezky česky řečeno prohraný z kola ven. A o co se vlastně hraje? Samozřejmě v každém profesionálním sportu jde o slávu a peníze, ale tady je přeci jenom něco navíc. Tím víc je trofej pro vítěze – Stanley Cup. Při vyslovení názvu se většině hokejistů zježí chlupy na rukou. Co o této trofeji říká její trojnásobný držitel Jaroslav Pouzar? „Třikrát jsem ho držel v rukou. Třikrát jako hráč, jehož jméno je vyryto v jeho podstavci. Zvednout ho nad hlavu, to už dá pořádnou fušku. Jsou k němu přivařovány další stříbrné pásy, do nichž přibývají jména těch nejšťastnějších hokejistů na světě, protože tohle je opravdový hokejový vrchol.“
Jak se do NHL dostat?
„Dobrý den, jmenuji se Bedřich Vomáčka a chci se ucházet v konkurzu o nového obránce pro váš tým.“ Tak přátelé, takhle to asi běžně nechodí. Před začátkem každé sezony se uskuteční tzv. draft, kde si týmy postupně vybírají nováčky a nové naděje pro svůj kádr. Každý tým platí své skauty, neboli hokejové znalce, kteří hledají talenty po celém světě. Draft je velká událost a o právo volit mezi prvními se tvrdě bojuje.
Zajímavosti
V souvislosti s NHL by se dalo mluvit o různých zajímavostech. Přibližná kapacita stadionů jednotlivých klubů je kolem 18 000 diváků, přičemž nejvyšší kapacitu má Montreal Canadiens (21 000). Pro zvýšení popularity se tak několik vybraných zápasů hraje pod širým nebem na obrovských baseballových stadionech. Rekord drží zápas mezi Detroitem a Torontem z roku 2010, kdy na zápas našlo cestu přes 105 000 diváků. To už je asi pořádný kotel :-)!
Co říci závěrem? Nemyslím si, že by NHL bylo něco dokonalého, „božského“, naopak NHL, ačkoli jsou mnozí hokejisté oslavováni jako celebrity prvního formátu, je tvořena lidmi s jejich slabostmi. Nicméně nelze hráčům upřít píli a nadání. NHL je zkrátka show, lidé se na zápasech baví, chodí tam s rodinami, za odpočinkem, a to je podle mého dobře.
SPORTU ZDAR!
Pr/Qr:1566/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek