TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276038. návštěvník.
Tento den 391.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:6/2014
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:biskup František Radkovský
Název:Modli se a uč se
Článek:Milí ministranti,
možná někoho z Vás napadlo, že by chtěl být knězem, možná někdo zkoumá, jestli ho opravdu Bůh ke kněžství volá. Každému, kdo mi řekne, že by chtěl být knězem, dávám jednoduchou, ale osvědčenou radu: modli se a uč se; to obojí je totiž třeba, aby se někdo mohl stát knězem. A když to bude dělat, Bůh mu jistě dá poznat, jestli ho volá ke kněžství.

Ale chci Vám vyprávět vlastní zkušenost.
Začal jsem ministrovat od té doby, co jsem začal chodit do školy. Ministroval jsem rád. V naší farnosti jsme měli štěstí na dobré kněze. Dávali nám dobrý příklad, a tak nebylo divu, že jsem zatoužil stát se také knězem. To mi bylo asi 10 až 12 roků. V době puberty můj zájem o Pána Boha ochladl a tím i moje touha stát se knězem. Před maturitou se mě tatínek ptal, jestli nechci být knězem a já jsem mu odpověděl, že nechci. Chtěl jsem být matematikem a díky Bohu jsem se dostal na Matematicko-fyzikální fakultu Karlovy univerzity.
Studium matematiky a fyziky ve mně znovu oživilo zájem o Pána Boha. Měl jsem tam také mnoho dobrých věřících spolužáků, kteří mi při prohloubení mé víry pomohli, a tak jsem začal denně chodit na mši sv. do jednoho pražského kostela, kde byl vynikající kněz, který mi byl velmi dobrým příkladem a povzbuzením ve víře. Zatoužil jsem dát svůj život ke službě Bohu. Po skončení studia matematiky a po absolvování dvouleté povinné vojenské služby jsem byl zaměstnán jako matematik.
V té době se jeden z mých kamarádů dostal do Kněžského semináře a na Teologickou fakultu, aby se mohl stát knězem. Navštívil jsem ho v Kněžském semináři v Litoměřicích a našel jsem tam několik výborných bohoslovců, kteří mě povzbudili, abych také mezi ně přišel. Hodně jsem nad tím přemýšlel a modlil se, zda mě Bůh volá a zda mám tento životní krok udělat. Bůh mě posiloval a vedl, takže jsem mu nakonec řekl svoje ano. Pan kardinál Tomášek mi pomohl, abych se do Kněžského semináře dostal, a tak jsem se stal bohoslovcem. Po skončení studia na Teologické fakultě mě pak pan kardinál v roce 1970 vysvětil na kněze Pražské arcidiecéze. Byla to pro mě obrovská radost, že si mě Bůh vybral, a tato radost mě po celý život neopustila. Později mě povolal, abych se stal biskupem, vzal tak na sebe plnost kněžství a velkou odpovědnost za jeho církev. Radost z kněžství mi však zůstala.
Milí ministranti, přál bych Vám, aby si Vás také Bůh povolal ke kněžství a abyste se stali také tak šťastnými kněžími, jako jsem já.
Pr/Qr:1469/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek