TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275937. návštěvník.
Tento den 290.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:11/2014
Rubrika:Duchovní slovo otce biskupa
Autor:arcibiskup Jan Graubner
Název:Vše je jednoduché, když člověk říká Bohu ano
Článek:Často se lidé ptají, jak to bylo, že jsem se stal knězem. A já vzpomínám, že jako malí jsme si s kamarádem hráli na kněze, ale silnější přátelství s Pánem Ježíšem začalo kolem prvního svatého přijímání.

Pak jsem četl životopis sv. Jana Boska, svého patrona, a líbilo se mi být knězem, který pomáhá klukům. Proto jsem se po základní škole hlásil na gymnázium, ale za komunismu to nebylo snadné pro kluka, který vedl ministranty a tatínka neměl dělníkem. Dokonce mi říkali, že by to byl zázrak, kdyby mě vzali.
Tak jsem se vydal jako poutník na Svatý Hostýn, kde jsem prosil: „Panno Maria, já myslím, že mám být knězem. Bez gymnázia to nejde. Byl by to prý zázrak, kdyby mě přijali. Jestli si taky myslíš, že mám být knězem, tak to nějak zařiď.“ Nevím, jestli to byl zázrak, ale přijali mě. Když jsem chodil do tanečních, zamiloval jsem se, ale kněžství vyhrálo. V semináři to bylo dost partyzánské, ale měli jsme skvělou partu a bylo veselo. Vzpomínám, jak jsem organizoval první pouť ministrantů a vydával ministrantský oběžník.
S tím, že budu biskupem, jsem nikdy nepočítal. Rád jsem byl venkovským farářem. Jednou si mě ale zavolal můj předchůdce a oznámil, že Svatý otec mě chce jmenovat biskupem a čeká na můj souhlas. Lekl jsem se a řekl, že na to nemám, ale pan arcibiskup odpověděl, že na to se neptal, že chce slyšet, jestli poslechnu Svatého otce. Poslušnost jsem slíbil, já na to. A on dodal: tak je to jasné. Já napíšu, že přijímáte.
Divím se, jak je vše jednoduché, když člověk říká Bohu ANO.
Pr/Qr:1414/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek