TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1276337. návštěvník.
Tento den 290.
Svátek
Dnes má svátek
Taťána.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:5/2015
Rubrika:Zajímavosti
Autor:Zdeněk Drštka
Název:Tentokrát o sdělovacích prostředcích
Článek:Věřím, milí čtenáři, že vám tento pojem není neznámý. Jako „sdělovací prostředky“ nebo učeně „masmédia“ označujeme noviny, rozhlas, televizi, internet, časopisy, jako je Tarsicius, a vůbec všechny vymoženosti a vynálezy, které nám slouží k tomu, abychom veřejně oslovili co nejvíce lidí zároveň.

Církev velmi dobře ví, že tyto prostředky jsou velice významné a důležité, zvláště pak pro hlásání evangelia. Proto jim také věnuje pozornost v jednom z dekretů II. vatikánského koncilu. Nese latinské jméno Inter mirifica, což bychom mohli přeložit jako „Mezi podivuhodnými věcmi“, jimiž tyto vynálezy nepochybně jsou.
Církev požaduje, aby se ve sdělovacích prostředcích především dodržoval určitý mravní řád. Ten v sobě obsahuje povinnost brát ohled jednak na obsah, jednak také na způsoby, jimiž je sdělován, na lidi, kterým je sdělován, a na cíl, kvůli němuž je sdělován.
Každý člověk má právo na informace; to církev nezpochybňuje, to naopak zdůrazňuje. Správné uplatňování tohoto práva však vyžaduje, aby sdělování mělo vždy pravdivý obsah a aby, při zachování spravedlnosti a lásky, bylo úplné.
A nejsou zde jen práva, ale i povinnosti. My, kdo tyto informace přijímáme, musíme dbát na to, abychom správně rozlišovali dobro od zla, vhodné od nevhodného, prospěšné od škodlivého. A aby se nám to dařilo, je nutné si pěstovat zdravé a zralé svědomí.
Taková pravidla pro zacházení se sdělovacími prostředky jsou žádoucí a velice aktuální zvláště dnes. Mohli bychom říci, že jsme přímo zaplavováni nejrůznějšími informacemi, a někdy není snadné se v nich orientovat. Buďme tedy obezřetní, prozíraví a nevěřme hned každé senzační zprávě.
Každý rok patří jeden den modlitbám za sdělovací prostředky. Bývá to vždy 7. neděle velikonoční, neděle před slavností Seslání Ducha Svatého – Toho, který z apoštolů udělal neohrožené hlasatele. Také letos vychází na květen, na jeho polovinu. Přimluvme se při této příležitosti za všechny, kdo v nejrůznějších masmédiích pracují, ať už v křesťanských nebo v těch ostatních. Oni to opravdu potřebují.
Pr/Qr:1327/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek