TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284234. návštěvník.
Tento den 540.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:7/2015
Rubrika:Moje cesta ke kněžství
Autor:Jan Lukeš
Název:Z rozbořeného kostela krásný chrám plný života
Článek:Kdybychom v roce 1990 přijeli do Neratova, viděli bychom jen zničený kostel, propadlou střechu a asi málokoho z nás by napadlo, že v dnešní době bude mít někdo chuť tento kostel opravit a navrátit sem i duchovní život. Mons. Josef Suchár tolik síly, odvahy a energie měl.

Otče Josefe, odkud pocházíte a kdy jste se poprvé dozvěděl o Neratově?

Pocházím z Brna. Vysvěcen jsem byl tajně a působil jsem ve skupině, která pracovala s dětmi a mládeží, do Orlických hor jsme jezdili na tábor. Jednou, když jsem připravoval výlet, dostal jsem se do Neratova.

Proč byl kostel v tak špatném stavu?
Kostel byl po válce, 11. 5. 1945 odpoledne, zapálen střelou od opilého ruského vojáka a shořela střecha. Interiér zůstal zachráněn, protože oheň se nedostal přes cihlové klenby dovnitř. Střechu se podařilo opravit novými trámy a pobít prkny.
Přišel odsun sudetských Němců a z původních 1 800 obyvatel zůstalo v Neratově pouze 8. Potom přišli k moci komunisté, kteří stavěli jiná „poutní místa.“
Časem vlivem deště uhnily trámy a pod tíhou sněhu se propadly klenby a z kostela zbyly obvodové zdi.

Obnova tohoto místa tedy byla Vaše iniciativa? Co Vás k tomu přimělo?

Jedná se o poutní kostel, a ten má trochu jiné poslání než farní. Vítá poutníky. Je to kostel Panny Marie a já, Josef, tak mám povinnost opravit jí střechu nad hlavou.

Je sice krásné mít opravený kostel, ale v kostele by měly být i živé chrámy – lidé. Kde je berete v malé vesničce Neratov?

Projekt obnovy poutního místa Panny Marie v Neratově stojí právě na lidech. Od začátku jsme chtěli obnovit vesnici a pomoci tomuto místu, aby tady mohli „žít“ lidé. Kostel je střed, je to duchovní základ, odkud čerpáme sílu k práci. Celý projekt stojí na práci s lidmi s postižením. Díky nim zde žijeme my i kostel. Vše funguje v režimu chráněných pracovišť. Naší společnou prací je vytvářet zázemí i programy pro aktivní život poutního místa.

Kde se Vám podařilo sehnat peníze na opravu?
Všude, kde se dalo. Když si to přeje Bůh, tak také pomůže.

Jak se zrodil nápad udělat skleněnou – průhlednou střechu kostela?
Od začátku jsme si zamilovali nebeskou klenbu a nechtěli jsme ji ztratit. Je to kostel Panny Marie Nanebevzaté, takže vidět nebe je velmi důležité.
Jak se ji podařilo realizovat? Zázraky se dějí…

Ve srovnání s běžnou farností ta Vaše funguje vskutku originálně. Můžete nám popsat, co všechno tu najdeme?
Jak jsem již řekl, základem je život s postiženými lidmi. S nimi obnovujeme celou vesnici, aby mohla fungovat. Máme zde nově obchod, hospodu, ubytovací a školicí zařízení, zahradnictví, prádelnu, technické služby. Nedaleko od Neratova také zemědělskou farmu. Zde chováme krávy, ovce, prasata, husy, slepice. V nedalekých Bartošovicích, kterých jsme územně součástí, máme další chráněné dílny a speciální školu.
Snažíme se, aby ti, kdo k nám přijedou, ať už jen jako turisté, poutníci nebo třeba na dovolenou, měli zajištěno vše, co potřebují, aby se jim tady líbilo a rádi se vraceli.

Naši čtenáři otvírají toto číslo na začátku července. Na jaké akce byste nás pozval?

Program všech našich akcí najdete na webových stránkách: www.neratov.cz. Určitě bude super Menteatrál - divadelní festival pro soubory s hendikepovanými herci. A samozřejmě poutní slavnosti v termínu od 14. do 16. srpna. Čeká vás spousta muziky, divadla, koncerty, pěší putování i krásné bohoslužby v kostele.

Milý otče Josefe, děkujeme za příklad toho, co vše se dá zvládnout a přejeme Vám dále hodně zdraví, síly a zapálenosti pro Pána. Ať se Vám daří předávat vzácný dar víry všem lidem, které potkáváte, a že jich není vůbec málo :-)!

Pr/Qr:1602/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek