TOPlist
říjnové číslo



Jsi 696134. návštěvník.
Tento den 115.

Další číslo
7. číslo
Tarsicia vyjde
přibližně za
14 dnů !!!

Král kvízů
Uzávěrka
161.kola (červen)
je 1.7.2019

Naše ikona

Svátek
Dnes má svátek
Leoš.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
www.in.cz

www.signaly.cz


Archivní článek

Tarsicius:5/2008
Rubrika:Téma
Autor:Šimon Kraus
Název:Novodobý rytíř Radovan Lukavský
Článek:(1919-2008)
Všichni jsme jistě už slyšeli o rytířích, o těch plechových chlapících, kteří sedí na koních a v jedné ruce drží meč a ve druhé štít. Pod takovou představou nám ale možná trochu uniká to, co ve středověku daleko víc charakterizovalo tohoto drsného chlapíka. Pro rytíře nebyla tak důležitá velikost meče, jako velikost odvahy, nebyla pro něj tak zásadní krása jeho pláště, jako krása jeho srdce a nebyla pro něj tak podstatná síla brnění, jako síla lásky. Lásky k Bohu i k lidem. V té drsné postavě, co se neohroženě vrhala do nejstrašnějších bitevních vřav, se měl skrývat ušlechtilý člověk, který nikdy nejedná nečestně, nad nikoho se nevyvyšuje a k ženám se chová zdvořile. Spíš než tělem a krví byl tedy rytíř rytířem srdcem a duší. Rytíř měl být vlastně elitním bojovníkem Boha a krále, který vládl z Boží milosti.
Nedávno zesnulý český herec Radovan Lukavský (†88) na sobě asi sotva kdy měl skutečnou rytířskou zbroj, přesto jeho nedávná smrt znamená jistě ztrátu pro tu nejelitnější složku Boží armády tady na zemi. Tento hluboce věřící člověk, který mimochodem jako mladý ministroval ve vesničce jménem Dobřichov, ač se už za svého života stal hereckou legendou, totiž nikdy nedával přednost kráse slávy před krásou srdce a velikosti popularity před velikostí lásky. A možná díky svým rytířským vlastnostem byl také všemi oblíbený a vážený. Po léta působil jako herec v Národním divadle, mnohokrát si zahrál i ve filmu a ne náhodou ztvárňoval nejčastěji ryze kladné charaktery. Jeho dobrota z něj jakoby vyzařovala. Možná se jeho ztvárnění Hamleta, středověkého prince a rytíře, stalo tak slavným právě proto, že si v životě, podobně jako hrdina slavné Shakespearovy hry, vybral radši „být“ než „nebýt“, totiž být k něčemu užitečný, být dobrý, být s Bohem a bojovat pro něj, třeba na prknech Národního divadla… anebo v kostele v Dobřichově;-)


Radovan Lukavský
- narodil se 1.11.1919 v Praze
- odmalička byl veden ke křesťanství, v mládí uvažoval o tom stát se knězem
- studoval na FF UK češtinu a francouzštinu, když nacisti zavřeli vysoké školy, začal studovat konzervatoř (střední školy zavřeny nebyly). Studia přerušil, protože byl nuceně nasazen v Německu. Po válce dostudoval jak vysokou školu, tak konzervatoř
- působil v Městském divadle na Vinohradech, v Městských divadlech pražských a od 1957 v Národním divadle
- působil jako pedagog na DAMU i FAMU a na herecké konzervatoři (od 1995 profesor herectví)
- na prknech působil s významnou generací českých herců (Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Dana Medřická, Rudolf Hrušínský,…)
- nejvýznamnější inscenace: William Shakespeare: Hamlet (hrál Hamleta), Alois Jirásek: Lucerna (vodník), Richard Nash: Obchodník s deštěm (Samko), další inscenace: Zmoudření Dona Quijota, Konec masopustu, Romeo a Julie, Othello
- od prezidenta Havla obdržel Medaili za zásluhy a v 1995 Cenu Thálie za celoživotní mistrovství
- byl také výborný recitátor, namluvil i 17 biblických příběhů (projekt Bible pro malé i velké)
- zemřel 10. března 2008 v Praze

Filmografie:
Jan Hus - 1954, 1. díl historické trilogie, režie Otakar Vávra
Honzíkova cesta - 1956, pro děti, režie Milan Vošmík
Dědeček automobil - 1956, komedie, režie Alfréd Radok
Proti všem - 1957, 3. díl historické trilogie, režie Otakar Vávra
Smrt v sedle - 1958, kriminální, režie Jindřich Polák
Král Šumavy - 1959, drama, režie Karel Kachyňa
Pouta - 1960, baladický příběh, režie Karel Kachyňa

Muž z prvního století - 1961, sci-fi, režie Oldřich Lipský
Ikarie XB 1 - 1963, sci-fi, režie Jindřich Polák
Případ pro začínajícího kata - 1969, drama, režie Pavel Juráček
F. L. Věk - 1971, historický seriál, režie František Filip
Malá mořská víla - 1976, pohádka, režie Karel Kachyňa
Svítalo celou noc - 1980, válečné drama, režie Václav Matějka

Opera ve vinici - 1981, baladický příběh, režie Jaromil Jireš
Skalpel, prosím - 1985, drama, režie Jiří Svoboda
Den, kdy unesli papeže - 1995, televizní komedie, režie František Filip
O perlové panně - 1997, pohádka, režie Vladimír Drha
Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště - 2005, komedie, režie Vladimír Morávek

Další role:
Cirkus Humberto - seriál
My z konce světa - seriál
Synové a dcery Jakuba skláře - seriál
Dobrodružství kriminalistiky – seriál

citát: „Když jsem o herectví přemýšlel, došel jsem k závěru, že jej lze brát buďto jako zaměstnání, nebo jako povolání, nebo jako poslání. Jak říká Oscar Wilde: herec je buď sluha Boží nebo kašpar. Snažil jsem se brát herectví jako poslání.“
Pr/Qr:265/0

Zbývá do:

Aktualizace

Za poslední 2 měsíce nejsou žádné
aktualizace stránek.


Anketa 18.09.2014
Časopis plný fotopříběhů a komiksů
Zakoupili byste si časopis, který bychom vydali a byli by tam některé naše fotopříběhy a komiksy, které jsme v minulosti vydali?
Určitě ano
[hlasů: 221]
Určitě ne
[hlasů: 18]
Nevím
[hlasů: 34]
Záleželo by na ceně
[hlasů: 43]

Anketa 21.02.2012
Ahoj návštěvníku těchto stránek. Jsi:
Ministrant do 10 let
[hlasů: 100]
Ministrant do 15 let
[hlasů: 253]
Ministrant do 20 let
[hlasů: 173]
Ministrant starší 20 let
[hlasů: 147]
Bývalý ministrant.
[hlasů: 88]
Nikdy jsem neministroval.
[hlasů: 68]
Jsem dívka.
[hlasů: 183]
Jsem nevěřící člověk.
[hlasů: 64]

Kniha hostů
Jan Lukeš - redakce
nám nechal vzkaz
jako poslední ze dne 27.8.2014, 20:22
Děkujeme za-
důvěru.-
Čísla jsme-
rádi-
poslali./> /> Požehnané-
dny!
/> Za redakci-
Jan Lukeš,-
redaktor


Starší novinky
25.10.2017, 13:09
Listopadové číslo je už v tiskárně, můžete se těšit. Dozvíte se spoustu zajímavostí z televize NOE. Pokud vás lákají zvláště drony a jiná moderní technika, budete jistě nadšení.
25.4.2017, 14:33
Možná si říkáš, jak to u nás v redakci Tarsicia vůbec funguje. Kdo vymýšlí všechny články a témata? Můžeš to být i ty, když nám odpovíš na pár otázek na adrese