TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284904. návštěvník.
Tento den 581.
Svátek
Dnes má svátek
Marcela.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:9/2008
Rubrika:Co mi vrtá hlavou?
Autor:otec Pavol Poláček
Název:Existuje křesťanský metal?
Článek:Ahoj, mám moc rád muziku a chtěl bych se zeptat, jestli je špatný metal, protože jsem slyšel, že je to satanova hudba a že hráči jsou satanisté. Já si ale myslím, že jsou přece i metalové kapely, kde jsou zase naopak všichni věřící a jejich texty jsou o Bohu a tak...Snad není špatné, když má věřící rád tvrdší muziku? František 17 let


Asi v polovině 80. let byl můj bratr metalista. Poslouchal tvrdou muziku a dokonce si nechal pašovat nějaké LP ze zahraničí. Objednal si úplně novou desku od známé trashmetalové kapely. Měli jsme z toho velikou radost a moc jsme se s tou deskou chlubili. Tehdy jsme si začali překládat, o čem ta kapela zpívá. Stále dokola zpívali o tom, ze jsme bohové, máme si dělat, co chceme a o zlem duchu, který je vede. Tehdy jsem si poprvé uvědomil, že s tou hudbou asi nebude všechno v pořádku.
Při poslouchání metalové hudby je dobré vědět o některých negativech. Netýká se to jenom metalové hudby, ale celkově „tvrdší“ hudby.
Metalová nebo rocková hudba má opravdu podle výzkumu psychologů vliv na naší psychiku. Podněcuje agresivitu, může vést ke ztrátě kontroly chování, inteligence a vůle, k depresivním stavům, k sebedestrukčnímu chování.
Je ale pravdou, ze právě toto využívají mnohé kapely k propagaci negativního poselství. Velká skupina metalových kapel má sklon k hlásání satanismu a k okultním praktikám.
Pracuji ve věznici jako vězeňský kaplan a můžu potvrdit, že je tam mnoho bývalých satanistů, kteří poslouchali metalovou hudbu. Dokonce někteří po konverzi nemohli poslouchat žádnou agresivní hudbu, protože je táhla k dřívějšímu způsobu života.
Ovšem nemůžeme odsuzovat hudební žánr na základě našeho vkusu. Mohlo by se stát, že to, co zavrhneme dnes, se může zítra stát konzervativní hudbou. Ve středověku byly dokonce varhany považovány za satanistický nástroj a dnes je máme skoro v každém kostele.
Existují i křesťanské metalové kapely. Působí evangelizačně v prostředí metalismu, aby i jim zaznělo Boží Slovo. Je mnoho svědectví o tom, že tyto kapely mají vliv na mladé posluchače a pomáhají jim najít smysl života. Mezi známé křesťanské metalové kapely patří: Mortification, Tourniquet, Living Sacrifice, Stryper, Whitecross a z novějších metalových žánrů: P.O.D., Demon Hunter, Flyleaf, Underoath, Project 86. Ale pro všechny kapely platí slovo apoštola Pavla: „Všechno je mi dovoleno - ano, ale ne všechno prospívá. `Všechno je mi dovoleno´ - ano, ale ničím se nedám zotročit. 1 Kor 6:12  
Pr/Qr:1912/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek