TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1275837. návštěvník.
Tento den 190.
Svátek
Dnes má svátek
Soňa.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:7/2011
Rubrika:Sloupek Neposkvrněné
Autor:otec Marek Miškovský
Název:Prázdno-plno
Článek:Viděl jsem byt před nastěhováním. Byl celý prázdný. Místnosti se zdály velké a slibovaly prostorný a vzdušný život plný světla. Hlavou se mi honila spousta nápadů, jak by se vše dalo zařídit, kde by bylo nejlepší mít pracovnu, kde ložnici a jak využít chodbu na uložení věcí.

Naděje, plány, možnosti (ve fantazii téměř neomezené), očekávání. Ze snění mě vytrhl kamarád otázkou, zda nevím, kde je tu nejbližší Ikea – podnik na nákup levného nábytku. Povzdechl jsem si, vysvětlil mu cestu a sám se vydal zvolna domů. Cestou autobusem jsem přemýšlel, že snění spojené s očekáváním může být docela dobrý hnací motor úsilí (třeba v zařizování bytu), ale samo o sobě ještě není štěstím – protože není realitou.
Uběhly tři měsíce a kamarád mě prosil o pomoc při stěhování – prý mu přivezou nějaký nábytek. Slíbil jsem rád. V očekávání, že uvidím, jaké byly jeho představy a jak je uskutečnil, jsem v sobotu ráno zvonil u bytu. Vykoukla rozcuchaná hlava a s omluvou, že zaspal a že tu má trochu nepořádek, mě pozval dál. V kuchyni bylo neumyté nádobí a krabice s nevybalenými hrnci. V koutě igelitový pytel na odpadky. V ložnici slušná postel a v pracovně napůl složený pracovní stůl z Ikey. A to už zvonil chlapík, že je tu s tím nábytkem. Ukázalo se, že se jedná o „výhodné“ dědictví po pratetě. Když jsme nábytek nastěhovali, skoro jsme se v bytě nemohli hnout. Cestou domů jsem přemýšlel, zda je lépe mít byt prázdný v očekávání krásných zítřků, nebo zaplněný hromadou haraburdí ve zmatku s nemožností se hnout.
To, co dělá život krásný, není prázdnota nebo zaplněnost, ale řád a uměřenost, které dává naplnění a smysl nejen věcem a prostoru, ale i času. Stojí to ovšem námahu a vnitřní kázeň. Nepromarni prázdniny planým sněním, lenošením ani vrháním se do všech (ne)možných podniků. Naplň je přiměřenou činností, která bude mít svůj počátek i konec v modlitbě. Učiň Marii – královnu nebeskou i královnou svých prázdnin.
Pr/Qr:1348/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek