TOPlist
prosincové číslolednové čísloúnorové číslo


Jsi 1284113. návštěvník.
Tento den 419.
Svátek
Dnes má svátek
Rostislav.
Redakce Tarsicia
blahopřeje.

Doporučujeme
Náhled titulní strany

Archivní článek

Tarsicius:12/2010
Rubrika:Moderní světec
Autor:Petr Janšta
Název:Chodil jsem po Měsíci
Článek:Tento rok v březnu by se dožil osmdesáti let James B. Irwin (1930–1991), americký kosmonaut, který jako jeden z mála lidí stanul na Měsíci. Stalo se to 31. července 1971. I dnes je nejen pro nás laiky, ale i pro řadu vědců nepochopitelné, jak k tomu došlo, jak se to mohlo vše podařit, když pobyt na Měsíci provázely zvláštní záhady.

James Irwin byl před vzlétnutím do vesmíru s posádkou Apollo 15 jen vlažným křesťanem. Sám píše, že jej „Pán poslal na Měsíc, aby se vrátil na Zem s Ježíšem Kristem“. Jakmile se astronaut vrátil na naši planetu, rázem se stal spolu s kolegou Davem Scottem obletovanou hvězdou, hrdinou nové doby. Bylo pro něj jistě nesnadné vyrovnat se s náhlou slávou. Mohl zpychnout, využít mediálního zájmu k získání množství peněz apod. Irwin si však, jak píše, při návratu na Zemi uvědomil, že vlastně dostal úžasné privilegium stanout na Měsíci jako v pořadí 8. člověk, a proto také dostal úkol být služebníkem všech. Řekl si: „Pane, zde je můj život. Použij mě jako svého služebníka, abych mohl pomáhat sytit vyhladovělý svět.“1) A od té doby byl Irwin na desítkách, ba stovkách setkání s lidmi tím, který hlásal Kristovu spásu a mluvil o neskonalém Božím milosrdenství a hlavně o Jeho přímo hmatatelné přítomnosti ve světě. Je jen nutné mít otevřené oči.

Otevři Písmo a čti
Také my křesťané můžeme získat slávu, dobrou pověst, výborné finanční ohodnocení naší činnosti, můžeme vykonat hrdinský čin či se třeba stát slavným sportovcem nebo popovou hvězdou. Ale pýcha, pocity důležitosti a výjimečnosti na sebe nenechají dlouho čekat. Sám James Irwin dává radu: Otevři Písmo svaté a čti: „Kdo Ti dal vyniknout? Máš něco, co bys nebyl dostal? A když jsi to dostal, proč se chlubíš, jako bys to nebyl dostal? (1 Kor 4,7)

Boží přítomnost i na Měsíci
Irwin popisuje let Apolla 15 na Měsíc jako neustálé Boží vedení. Samotné vyhlídky na úspěšný let nebyly velké. Riziko smrti astronautů naopak vysoké bylo. Přesto se výstup na Měsíc podařil. Irwin a Scott byli na Měsíci, Al Worden kroužil kolem této planety v řídicím modulu. Kosmonauti byli neustále spojeni se střediskem NASA v Houstonu. Během pobytu na Měsíci došlo k několika pro oba průzkumníky nevysvětlitelným událostem. Jedna z nich o lecčem vypovídá. Při měsíční výpravě používali kosmonauti zvláštní vozítko, tzv. rover. Tomu se porouchala na Měsíci přední osa, další fungování vozítka bylo nemožné. Když však Irwin se Scottem na další den chtěli vyrazit na průzkumy, zjistili, že přední osa je naprosto v pořádku, i když ji přirozeně nikdo opravit nemohl. Nemohli pochopit, jak se to mohlo přes noc změnit. Oba měli další důkaz o Božích zásazích do našich životů.

Blahoslavení čistého srdce
První ruský kosmonaut Gagarin po přistání z první vesmírné cesty nabubřele vykřikoval, že žádného Boha neviděl. Jedna švédská dívka mu napsala: „Drahý kosmonaute Gagarine! Dovídám se, že jste letěl v kosmickém prostoru, a jak říkáte, neviděl jste Boha. Pane, ráda bych se Vás zeptala, máte-li čisté srdce.“ 2)
Jen ti, kdo mají čisté srdce, uzří Boha, píše se v Matoušově evangeliu. James Irwin očistil své srdce a prozřel… cítil přítomnost Boha v kosmu.
Ano, Bůh je a působí ve světě! A vidí Jej ti, kdo mají čisté srdce! Zkusme naše srdce očistit v nastávajícím adventu, ať do něj může vstoupit narozený Kristus.


Pr/Qr:1774/0
Zbývá do:


Kalendář
Kontakt na redakci: redakce@tarsicius.cz, tel: 480 023 407, 775 598 604 © 2005-2024 Tarsicius - zapsaný spolek